doromboló 2012.07.17. 10:40

101 kiscica - A skót lógófülű macska

Talán egy hónapja láttam az egyik videomegosztó portálon egy édes videót,  ahol egy cicus próbálja rávenni a gazdáját kis simogatásra. A cica pont úgy nézett ki mint Shrek macskája fül nélkül :))) Kis keresgélés után rátaláltam, hogy a címbeli fajtához tartozik. Lássuk hát bővebben.

A cica egy véletlen rendellenességnek köszönheti meglétét. A skót lógófülű macska egy hétköznapi fehér skót egerésző házi macskától ered, aki lógó fülekkel született. 1961-ben egy cicaimádó felfigyelt Suzie jellegzetes kinézetére. Megszerezte egyik kölykét, és genetikai beavatkozások révén kitenyésztette az új fajtát.

A cica feje erősen emlékeztet egy bagolyra, mivel füle teljesen a koponyájára hajlik. A fül hajlásának mértéke szerint egyes, kettős és hármas hajlatról beszélhetünk.

A kiscicák egyenes fülekkel jönnek a világra, és csak 3 hetes korukban alakul a lógó fül deformitás, melyet a fülekben lévő porcok gyengesége okozza. Nagyon fontos, hogy pároztatásnál csak az egyik macska lehet lógó fülű!

Szőrük lehet rövid vagy hosszú, színben pedig minden kombinációban előfordulhatnak. Különleges védjegyük a buddha ülés, melyben a cica hátradől, és mancsait a pocakján pihenteti. Rendkívül barátságos és játékos társ, imádnak a gazdájuk társaságában lenni.

A cicák porcuk gyengesége miatt hajlamosak az izületi megbetegedésekre. ezért nem árt odafigyelni a súlyukra. Ettől eltekintve egészségesek, hosszú életük van, gyakran a 18 évet is megérik.

Bundájuk nem igényel különösebb ápolást, heti egy, a hosszú szőrű esetében kétszeri átkefélés ajánlott.

A skót lógófülű cicák imádják az emberi társaságot, és jól kijönnek a többi házi kedvenccel is, valamint nem zavarja őket a gyerekzsivaj. Jutalmazással motiválva jól tanítható.

forrás: 101 cica

Címkék:fajta 101 kiscica Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cicasagok.blog.hu/api/trackback/id/tr54660511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása