doromboló 2012.05.27. 17:47

Hétalvók

 

 

A háziállat.hu weboldalon találtam egy cikket, amely a macskák alvásáva foglalkozik.A cicák alvásigénye nagy, kb. napi 12-16 órát töltenek lustálkodással. A kölykök és az idősebb cicák alvásigénye mindig nagyobb mint az ereje teljében lévő kifejlett macskáké. Etológusok a macskák alvását 4 jól ekülöníthető szakaszra osztották. Az első a ráhangoloódás az alvásra. Ekkor fészkelődnek, keresik a számukra legkényelmesebb helyzetet, ezt megtalálva félig nyitott szemmel kinéznek még a nagyvilágra. A második szakasz a könnyed alvás, mikor látszólag nyugodtan alszanak, de a zajokra felriadnak, éberek. A harmadik a teljes ellazulás szakasza, ahol is mélyen, ájulásszerű állapotban alszanak összegömbölyödve, arcukat a lábuk közé fúrva, vagy éppen az oldalukon. A negyedik szakasz az un. paradox alvás szakasza, ahol a cica mélyalvás mellett farkát erőteljesen mozgatja, bőre meg-megrándul. Ez is egy mélyalvásos szakasz, amelyben ők is álmodnak.

A tartós alvás a macska életében létszükséglet. Ha rosszul alszik, alvása a paradox szakaszban felgyorsult, vagy görcsös, míg ha túl hirtelen ébred, és pattan talpra, valószínűleg egészségi állapota nem kielégítő, valami lappang a háttérben.

Ne ébresszük fel az alvó állatot, és arra is vigyázzunk, hogy ne altassuk csecsemővel, kisgyerekkel közös szobában, mivel a macskák keresik a meleg helyet, és a kisbaba mellé furakodva balesetet okozhatnak!

Most pedig nézzünk ötleteket cicánk kényelmes alvásának biztosítására. Legyen puha, kényelmes, meleg, de főleg legyen nyugodt helyen.

Az első képen lévő fekhelyet akár mi magunk is megcsinálhatjuk, hiszen ilyen fonott kaspót bárhol be tudunk szerezni. Már csak egy kényelmes párnát kell szereznünk, és kész az ágy. Ha kaspóra sem akarunk költeni, akkor elég a párnákat egy erős szalaggal összeerősíteni.

 

 A kosár bármilyen módon kiváló alternatíva pihenésre.

Egy kis kosarat a falra rögzítve, a hátuljára egy kis padlószőnyeget ragasztva és egy párnával kibélelve szinte gyerekjáték egy cica kuckó elkészítése.

Ez a jópofa nemez kuckó bent tartja a meleget. Jó kézügyességgel ez is elkészíthető.

Egy hétvége alatt elkészíthetjük ezt az asztal vagy szék alá rögzíthető fekhelyet.

Ha pedig egyik kreatív ötlethez sincs kedvünk, egyszerűen béleljünk ki egy rekeszt vagy egy dobozt cicánk számára.

 forrás: pinterest.com

 

Címkék:alvás fekhely rendelhető DIY 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cicasagok.blog.hu/api/trackback/id/tr614549028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

youdaone 2012.06.02. 13:54:01

ezek az ötletek nagyon jók, főleg amelyik hasonlít egy kis földes odúhoz az nagyon édes! de a mi cicáink például jobban szeretik felfedezni maguk a fekvőhelyüket, és hiába készítjük a ki a párnás kosárkát, az ágy mindig vonzóbbnak tűnik... :))))
süti beállítások módosítása