Szinte minden macskatulajdonostól hallom, és jómagam is tapasztalom, hogy a cicák nagyon válogatósak. Amit egyszer örömmel megeszik, arra később rá sem szagol. A catinfo.org oldalon találtam egy jó hosszú cikket, ahol a készítők arra buzdítanak, hogy amennyiben szeretnénk a cicáinknak egészséges és tápláló étellel szolgálni, készítsük el azt saját magunk. Megmondom őszintén én már hajlok is erre, hiszen nincs drágább étel annál, ami végül a kukában köt ki.
Mindjárt az első kérdés az, hogy nyers vagy főtt ételt adjunk e. Az nyers étel ellenzői elsősorban a baktériumoktól és parazitáktól tartanak, míg az előfőzött étel ellen a csökkent tápanyag tartalomra szól. A szerző érezhetően nyers étel párti, és úgy gondolom abban igaza is van, hogy a vadon élő ragadozókra sokkal több baktérium leselkedik, mint ha otthon adnánk nem hőkezelt ételt. A kettő közötti átmenetet képezi a alábbi recept, amely a nyers étel gyorsfagyasztását ajánlja.
A recept nagyjából a következő: Végy kb. 1,5 kiló csontos csirke/pulyka/nyúl húst, vágd fel kisebb darabokra, majd daráld le csonttal együtt (még rá kell jönni melyik az a daráló amelyik ezt bírja, és tönkre sem megy). Ehhez ízlés szerint májat is darálhatunk. Azután 2 egész tojást egy csésze vízzel keverj össze, majd ebbe még tegyél 5 gramm halolajat (kapszulában kapható), és E vitamint (kb 268 mg), 50 mg B komplex vitamint, taurint (2000 mg), és háromnegyed kávéskanál jódozott sót. Ezután a húst a folyékony anyaggal keverd össze, porciózd kis dobozokba (adagonként) és fagyaszd le.
Hát mindenki döntse el, hogy érdemes e. Ha ki fogom próbálni, megosztom a tapasztalataimat.
De most lássuk inkább arra példákat, miben tálalhatunk cicánknak.
És egy házilag elkészíthető alátét a cicatálak alá, hiszen akinek van macskája az tudja, hogy mennyire tisztán esznek :)