doromboló 2012.06.12. 18:34

Egyiptomi macskakultusz

Az ókori Egyiptomban valóságos mítosz övezte a macskákat. Népszerűségüknek meglehetősen gyakorlatias oka volt a kezdetekben. A területet elárasztó patkányok rohamosan fogyatkozni kezdtek a macskavadászat révén, így egyre nőtt a jelentőségük, úgy is mondhatnám egyenes út vezetett a szentté avatáshoz.

A macskákat válogatott finomságokkal kényeztették, sőt saját papjaik és híveik is voltak. Nem csoda, hogy ezek után már unalmukban sem akartak patkányt, egeret fogni. Hírnevüknek azonban ezután ez mit sem ártott, hiszen ekkorra kialakult az őket körülvevő tisztelet. A kultusz egészen odáig fajult, hogy az elhullott állatokat bebalzsamozták, gazdájuk gyászukat hirdetve leborotváltatta a szemöldökét, esetleges bántalmazóikat halállal büntették.

Az akkori embereket is lenyűgözte már a hirtelen csendben fel, majd eltűnő finom mozgású állatok, szemük furcsa ragyogása, és az a szeretet és odaadás, amellyel a macskaanyák kicsinyeiket gondozták. Elismerésre tartott számot az a függetlenség, ahogy életüket élték, az emberekkel szoros kapcsolatban, ugyanakkor saját életterüket és szabadságukat is megőrizve.

A föld és a termékenység istennőjét Bastet istenasszonyt macskafejjel ábrázolták. Számára egy 300 m hosszú templomot is emeltek, ahol több ezer macska élt az őket gondozó és őrző papok társaságában.Az istennő központja Bubatis város volt, itt tavaszonként nagy ünnepel, virágokkal és táncokkal, nagy lakomával tisztelegtek a macska istennő szobrai előtt. Hamarosan az ország összes városában építettek Bastet templomokat, az emberek zöme pedig macska amulettet hordott a nyakában. Hamarosan minden házban tartottak legalább egy macskát, ezeket családtagként tisztelték, és óvó szeretettel vették körül. A család lelki életét nagyban befolyásolta szeretett állatuk viselkedése és mentális állapota. A halott állatot ugyanúgy meggyászolták mint családtagjaikat, balzsamozták, és macskatemetőben eltemették őket.

Túlvilági életükről oly módon gondoskodtak, hogy játékokat, ill. egérmúmiákat temettek el melléjük, ezt a régészek is igazolták, Bubatisz romjai közelében több száz macskamúmiát találtak napjainkban.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cicasagok.blog.hu/api/trackback/id/tr904577007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása