doromboló 2012.06.13. 12:02

Cicás sérülések

sérült.jpg

(Mennyire gyönyörű kandúrfeje van ennek a macskának....) Ezt csak zárójelben jegyeztem meg, mert a cikk nem erről fog szólni, de nem tudtam megállni :)

Főleg a kinti, de akár a lakásban tartott cicákra is számtalan veszély leselkedik. Főleg a nem ivartalanított kandúrok szoktak meglepetéssel szolgálni ilyen területen, ők fokozottabban ki vannak téve mindenfajta sérülésnek, a terület őrzés miatti verekedések által, és a bagzás időszakában történő nemi csatározások miatt. Sajnos ezen felül is számos baktérium leselkedik szeretett cicusunkra.

Mindenekelőtt fontosnak tartom megjegyezni, hogy bármilyen furcsa, eltérő viselkedést, ismeretlen nagyobb sérülést látunk a cicán, vigyük állatorvoshoz!

A különböző égési, fulladás okozta sérülések ellátása teljesen megegyezik egy emberi sérülés kezelésével. Égés esetén minél előbb hideg vízzel kezeljük a területet, fulladásnál pedig tisztítsuk meg a légutat, esetleg hátsó lábánál emeljük fel, és ütögessük a hátát.

Ha a macska nem eszik, szemmel láthatóan keres egy elhagyatott helyet és egész nap gubbaszt, az egyértelmű  jele annak, hogy valami baja van. Hasonlóan viselkedik akkor is, ha esetleg valamilyen mérget fogyasztott. Ez bekövetkezhet valamilyen mérgező növény fogyasztása során is, de kihelyezett egyéb mérgek kóstolásával is, hogy a rosszindulatú szomszéd egyéb mérgeiről ne is beszéljünk. Ilyenkor hányás és egyéb váladékozás is kísérő tünetként jelentkezhet, ilyenkor nagyon fontos, hogy mihamarabb megfelelő orvosi ellátást kapjon. Ilyenkor minden perc számíthat!

Főleg erdők és mezők közelében tartott macskáknál előforduló probléma a vadállatok közelsége, és az ebből adódó veszettség veszélye. Ilyenkor az állat ingerült, vad, karmol, súlyosabb esetben lebénul. Sajnos ez sokszor az állat elpusztulásával jár, és megfelelő közegben könnyen fertőződhet, mivel nyállal terjed.

A fertőző bélgyulladást fertőzött, vagy nem megfelelően hőkezelt étellel kaphatja el. Tünetei az emberhez hasonlóan hányás, láz, szomjúság. Itt is fontos a mielőbbi orvosi ellátás, mert az állat kiszáradhat. Szalmonella esetén emberre is veszélyes a baktérium.

Amennyiben cicusunkon foltos kopaszodás lép fel, gyanakodhatunk valamilyen bakteriális bőrfertőzésre, esetleg ótvarra. Óvatosan kell bánnunk vele, mert akár emberre is átterjedhet. Orvosi kezelés során kezelhetővé válik a betegség.

A macskainfluenza nagyon veszélyes betegség, akár halállal is végződhet.Szem és orrváladékozás, tüsszögés, láz kíséri. Súlyosabb esetekben fekélyes kiütések is jelentkezhetnek, akár a szájban is, amelyet nehéz légzés kísér. Jó hír, hogy ezt a betegséget kis korban beadott védőoltással megelőzhetjük.

Amikor cicusunk a bundáját feltűnően dörzsölgeti más tárgyakhoz, esetleg magát harapdálja, biztosan valamilyen élősködő támadta meg a bundáját. Ez lehet bolha, de kullancs is. A bolhát nyakörvvel, bolhairtó szerekkel tudjuk eltávolítani ill. elkerülni, és ugyanez vonatkozik a kullancsra is.

Ha cicánk jól eszik, ennek ellenére mégis sovány, girhes, szőre fénytelen és durva tapintású, akkor valamilyen bélféregre gyanakodhatunk. Ezért is nagyon fontos, hogy állatainkat rendszeresen féregtelenítsük. Akár tabletta, akár tubusos krém formájában be tudjuk adni nekik. A bélférgeket az ürülékben is megláthatjuk, feltéve, ha a cica a lakásban lévő alomban végzi el a dolgát.

Elég feltűnő intő jel az, ha macskánk szemében megjelenik a harmadik szemhéj. Aki látott már ilyet, az egyből felismeri, aki nem annak is feltűnő, látványra először olyan mintha valami lenne a szemében. Egy vékony átlátszó hártya húzódik a szem felületére. Általában valami betegség kísérő tünete, de okozhatja szemsérülés is. Enyhébb esetben szemcseppes kezeléssel, vagy magával a betegség kezeléssel megszüntethető

Fülatka és fügyulladás esetében cicánk sokszor vakarja, rázogatja a fejét. Ez mindenképp rendellenes. Ne piszkáljunk a fül belsejébe idegen tárgyakkal, vigyük orvoshoz a macskát, hogy a probléma okozóját mielőbb megtaláljuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cicasagok.blog.hu/api/trackback/id/tr624567138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása