doromboló 2012.07.25. 11:39

Az oltásról

A macska közmondásokban szereplő szívóssága csak arra vonatkozik, hogy a legrosszabb sérüléseket is túl tudja élni. Nem vonatkozik azonban a fertőző betegségekre, hiszen természetes ellenálló képessége nem túl erős. A legtöbb fertőző betegség akár halálhoz is vezethet, ezért nem árt ha kisállatainkat még azelőtt beoltatjuk, mielőtt a betegséget elkapná. Bár az oltások a cicánál nem kötelezően előírtak, az emberi higiénia miatt ajánlott. Minden esetben a tulajdonos felelőssége, hogy a macskát mikor és mi ellen oltatja be, evvel megvédve őt a halálos kimenetelű fertőzésektől.

A védőoltások beadásakor a macska szervezetébe legyengített vírusokat juttatnak, evvel felélesztve a macska immunrendszerét, amely ily módon antitesteket kezd el termelni. Az oltások beadásakor azonban nagyon fontos figyelni a következő körülményekre:

- Csak teljesen egészséges állatot oltassunk be. A legyengült, esetleg férges állat szervezete nem képes az antitestek termelésére, így az oltás hatástalan marad.

- A védőanyag képzéséhez időre van szükség, ezért ha a kisállatot külföldre akarjuk magunkkal vinni, bizonyos időnek el kell telnie, hogy biztonságban átengedjék a határon az oltás után.

A kiscicák az anyatejjel már kapnak bizonyos védettséget, ezeket az anyai antitesteket a születésük utáni 12. hétig őrzik meg. Ha előbb oltják őket, akkor a szervezetükben csak az anyai antitestek reagálnak az oltóanyagra.

Ami ellen ajánlott a cicáinkat beoltani: macsakajárvány (parvovírus), macskanátha (herpeszvírus), veszettség (rhabdovírus), leukosis (retrovírus), hashártya-gyulladás (coronavírus), immungyengeség (lentivírus).

Az oltási könyv megléte nagyon fontos, mert önmagában az az információ, hogy az esetleg újonnan elhozott cicánk be van oltva, semmit nem mond.

Ugyan nem oltás, de a rendszeres féregtelenítés is nagyon fontos, a kiscicákat 14 hetes korukig 2 hetente, a felnőtt állatokat negyedévente féregtelenítsük!

Oltási terv

  8. hét macskajárvány
    macskanátha
    leucosis
Alapoltás fiatal cicánál 12. hét macskajárvány
    macskanátha
    leucosis
    veszettség
  16. héttől hashártya-gyulladás
  3 héttel később hashártya-gyulladás
    veszettség
Ismétlő oltások évente macskanátha
    leucosis
    hashártya-gyulladás
  kétévente macskajárvány

Címkék:tartás Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cicasagok.blog.hu/api/trackback/id/tr364676863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása